conflict oplossenconflict oplossen

Kernkwadrant

Ontstaan en doel

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen van een persoon horen. Daniel Ofman heeft een kernkwadrant gemaakt om kernkwaliteiten te inventariseren. Met deze tool kun je je zelfkennis vergroten en inzicht krijgen in de wisselwerking met andere personen wat bij conflict goed bruikbaar is.

Beschrijving

Een kernkwaliteit kleurt een persoon, het is zijn specifieke sterkte die anderen meteen zien. Voorbeelden zijn daadkracht, zorgzaamheid, moed of flexibiliteit. De persoon in kwestie denkt dat iedereen over deze eigenschap beschikt omdat deze sterkte voor hem zo vanzelfsprekend is. Kernkwaliteiten hebben echter ook keerzijden – ieder voordeel heeft zijn nadeel – en Ofman laat dit in het kernkwadrant zien:

kerkwadrant

Kernkwadrant voorbeeld

Het kernkwadrant begint bij de kernkwaliteit, je sterkte. Als je daarin doorschiet en er teveel van het goede is, kom je bij je valkuil. Daadkracht wordt drammerigheid. Je uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil. Iemand die drammerig is heeft baat bij wat meer geduld.

Uit je kernkwaliteit is te voorspellen met welke personen je conflict kunt krijgen. Dit zijn mensen die teveel van je uitdaging hebben. Teveel geduld maakt passief en een daadkrachtig persoon gaat over de rooie als hij met passiviteit te maken krijgt. Dit activeert zijn valkuil. Daadkrachtige personen worden drammerig bij passieve personen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waar ze samen niet zomaar uitkomen. Wat zelfreflectie of hulp van anderen is nodig om grip te krijgen op deze onvruchtbare interactie.

Meer informatie

  • Ofman, D.D. (1992), Bezieling en kwaliteit in organisaties, Servire